OSJEČKI FERIVI POLUMARATON

polumaraton-naslovna
15. ožujka 2018. |

Trčanje nije samo sportska disciplina, trčanje je najpriprodniji pokret. I ne zahtjeva više od patika i odluke da se pokrenemo, a nagrada za dobru volju donosi višestruki dobitak: poboljšanu kondiciju, zdravlje, vitalnost, poletnost, smanjenje stresa, povećanje općeg zadovoljstva i koncentracije u radu na svim drugim područjima života.

I kad zbrojimo sve prednosti koje trčanje nosi, nije čudo što je trčanje sve atraktivniji sport.

Uostalom, niti jedan drugi sport ne daje mogućnost da najveći rekreativac stane u iste redove s vrhonskim sportašima i zajedno s njima krene u “utakmicu”.

Kad priroda oživi i kad maslačci zažute travnjake, Osijek će 7. travnja, po 14. put ugostiti preko 1000 zaljubljenika ovog sporta, te u dionici dugoj 21,097 km provesti trkače kroz sve ljepote grada.

Kroz godine smo osluškivali primjedbe i želje trkača, te smo ove godine ukomponirali brojne novine kako bi svatko dobio doživljaj bogat jedinstvenim iskustvom kakvo samo široka slavonska duša zna pružiti svakom tko se odluči biti dio ove proljetne atrakcije.

Sama utrka zamišljena je kao razglednica grada koja će otvarati prizore osječkih znamenitosti i zanimljivih lokacija, počevši od centralnog trga prema Retfali, te šetnice od Neptuna uz kompu i vodenicu, sve do Zimske luke kada će se trkači preko Trga A. Starčevića kretati secesijskom Ulicom evropske avenije prema Donjem gradu. Sasvim nova i estetski uređena šetnica bit će od prvog metra  ukomponirana u trkačku rutu.

Neće se dogoditi da trkači dođu u Osijek, a ne dožive ljepotu barokne Tvrđe i čaroliju drvoreda Perivoja kralja Tomislava, vodenicu, kompu, Zimsku luku, Ulicu evropske avenije…

Viseći most odvest će nas na lijevu obalu,  prodručje koje Osječani koriste za odmor i rekreaciju gdje svakodnevno akumuliraju energiju.  SRC “Copacabana”, nasip i Staza za nordijsko hodanje uvest će nas u najveći i najljepše uređen Zoo vrt u Hrvatskoj.

Osječki Ferivi polumaraton veliki  je doživljaj za svakog tko će se po prvi puta naći u najljepšem gradu, ali i za one trkače koji su svake godine s nama, kao i za sve građane koji će, ne štedeći svoje grlo, otvorenim srcem dođi iskazati podršku i profesionalcima i rekreativcima.

Trčanje je genijalan sport jer navijači uz stazu ne razlikuju domaće i goste, nego svesrdno podržavaju svakog pojedinca koji se odlučio za ovaj nimalo lak poduhvat, istrčati 21,097 km. To što je Slavonija je ravna, ne znači da je lako pregaziti  dionicu  Osječkog Ferivi polumaratona jer ravnica promiče nužnost oko 30 000 kuntinuiranog ponavljanja identičnih pokreta, u vremenu od sat do gotovo tri sata borbe s vlastitim snagama.

Oni koje još nosi mladenački duh, a nisu fizički spremni istrčati polumaraton, mogu se prijaviti za Utrku građana koja duži 5000 m, te osjetiti intenzitet doživljaja koji je neizostavna pratnja svakog sudionika svih velikih natjecanja.

 

Svi sudionici startaju zajedno u 10 sati i 30 minuta.

 

ferivi-polumaraton

 

U uvjerenju smo da podrška uz stazu i razna iznenađenja, koja će od trkača zahtijevati da uključe sva osjetila, osigurati trkačima da istrče najbržu, ali najspektakularniju utrku, “lakim korakom”.

Tome će doprinijeti svi Osječani koji su se odazvali pozivu organizatora da svojim angažmanom podignu na noge ovaj grad koji je zadrijemao uz rijeku.

Osječki bend Ritmos,  svirkom na đembama pratit će trkače u gotovo 150 godina staroj tramvaj prikolici. Ovaj vid potpore postao je tradicija koja, uz brojna druga iznenađenja,  neće izostati niti ove godine.

Jednako tako važan je osobni doprinos svakog građanina koji samoinicijativno donese navijačke rekvizite i ostavi dio sebe u srcima odvažnih trkača.

Podrška Osječana podiže ovu manifestacije grada na razinu kakvu građani u velikim evropskim gradovima iskazuju na sličnim zbivanjima .

Svakako zahvaljujemo svakom trkaču koji je prepoznao ljepotu Grada na Dravi, ukazao povjerenje organizatoru AK Hrvatski sokol, te odlučio ostaviti trag svoje stope u proljetnoj stazi, te lokotom “zaljučati” svoje srce na samom vrhu mosta koji u oba smjera vodi u bajku.

Svima je znano da osim intenzivnog doživljaja, zahvaljujući sponzorima, svaki trkač sa sobom, svake godine, sa Osječkog Ferivi polumaratona, nosi i iznimno bogat startni paket.Glavni
sponzor

Pratite nas

Statistika

1.144

Natjecatelja
2016. godine

12. Osječki Ferivi polumaraton okupio je 548 natjecatelja u polumaratonu,
282 natjecatelja u utrci građana te
314
natjecatelja na dječjim utrkama

Rekord staze

1 : 09 : 02 (M)

Rekord postavio Tamás Nagy
na 11. Osječkom Ferivi polumaratonu (2015)

1 : 17 : 16 (Ž)

Rekord postavila Lisa Christina Nemec na 9. Osječkom Ferivi polumaratonu (2013)