Prvih pet

Osječki Ferivi polumaraton osječka je utrka koja će 2020. godine obilježiti šesnaest godina postojanja. Svake godine organizacijski odbor trudi se organizirati što kvalitetniju utrku sa što kvalitetnijim popratnim sadržajem. Tako je došlo vrijeme da nas detaljnije upoznate i što sve u sebi nose godine povijesti ove utrke. 

Kroz današnji članak imate priliku ukratko upoznati prvih pet Osječkih polumaratona i što ih je sve obilježilo. 

S rađanjem proljeća Osijek je oduvijek bio mjesto gdje su se održavale masovne priredbe trčanja u prirodi. Tako se i 2005. godine rodila ideja o organizaciji polumaratonske utrke, a ista se i održala u čast desete obljetnice rada obnovljenog Hrvatskog sokola Osijek. 

Prve godine okupilo se točno 150 sudionika iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a ulice su ispunili Esekeri koji su sa zanimanjem promatrali trkačice i trkače unatoč prohladnom vremenu i upornoj kiši. Nakon utrke novine su ispunili senzacionalistički naslovi poput “Ravić prvi u cilju od 150 trkača”, “U cilj utrčao i 78-godišnji Vilim” i brojni drugi. 

Prva godina postavila je dobre temelje za tradicionalnu utrku 

Tada smo znali da će utrka postati tradicija koja će se održavati prvog vikenda svakog travnja i da je pred nama zanimljivo razdoblje. 

Naše misli i nade potvrdile su se godinu dana kasnije kada je ulice grada na Dravi “okupiralo” 197 trkača iz cijele Hrvatske, Austrije, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Srbije i Crne Gore na drugom međunarodnom Osječkom polumaratonu. Osim povećanja broja trkača, drugi tradicionalni polumaraton ovog puta obilježilo je sunčano vrijeme, ali i nabujala Drava koja nas je prisilila na korekciju dijela staze. Zanimljivo je bilo i primijetiti da je najmlađa sudionica imala samo 17 godina, a najstariji trkač već je tada proslavio 82. rođendan. Titulu najbrže druge godine odnijela je članica sinjskog kluba Lidija Rajčić, a titulu najbržeg trkač iz susjedne Mađarske, David Freier. 

Treća godina nastavila se u duhu prethodne. Zbog nepremostivih teškoća morali smo u posljednjem trenutku promijeniti trasu za trčanje. Krenuli smo s Trga Ante Starčevića, a potom tri put optrčali šetnice na lijevoj i desnoj obali Drave (stazi poznatoj kao “oko dvaju mostova”). Nakon 21,1 kilometara dotrčali smo u cilj na mjestu gdje je bio i start utrke. Utrku je obilježio trijumf mađarskih trkača pa je tako prvo mjesto u muškoj konkurenciji odnio Imre Berkovics, a u ženskoj Ida Kovacs. 

Mađari su se nakon treće godine pokazali kao žestoki osvajači trijumfa u Osijeku 

Četvrti tradicionalni Osječki polumaraton u potpunosti je nadmašio sva tri prethodna. Osim polumaratona te nedjelje trčale su se i utrke na 5.000 metara za građane te na 1.200 metara što je bio izazov za učenike i učenice osnovnih škola. Po prvi puta, na polumaratonu je sudjelovao i najugledniji (polu)maratonac s ovih prostora - Roman Kejžar iz Slovenije. Valja napomenuti kako su utrku trčali i službeni hrvatski prvaci u polumaratonu, Dražen Dinjara i Marija Vrajić. 

‍Iz godine u godinu već tada je travanjska trkačka priredba u Osijeku privlačila sve veće zanimanje, ne samo u Hrvatskoj već i u atletskim obiteljima izvan granica naše zemlje. Ulicama grada nedjelje 5. travnja 2009. godine trčalo je oko 300 polumaratonaca, a ono po čemu posebno pamtimo peti Osječki polumaraton jest verificirana staza od strane Hrvatskog atletskog saveza pa su rezultatska ostvarenja bila apsolutno mjerodavna.

Peti Osječki polumaraton postao je mjerodavan i verificiran od strane Hrvatskog atletskog saveza 

U idućem članku donosimo vam priču o drugih pet polumaratona, a do tada vas pozivamo da nas pratite na našoj Facebook i Instagram stranici gdje dijelimo najvažnije i najnovije informacije o 16. Osječkom Ferivi polumaratonu. Slobodno nas kontaktirajte i podijelite s nama svoje doživljaje utrka i sjećanja na “prvih pet”. 

POLUMARATON 21kŠTAFETA 3x7kJEL TRČIŠ LEGA 5k
KONTAKT
Povezani članak

Drugih pet